hits

mars 2013

Pionerer ryster bilbransjen

En av pionerene og toppene i den internasjonale bilindustrien trakk seg for to uker siden. Henry Fisker, for de innvidde. Dagen før besøkte en delegasjon fra toppledelsen i Elon Musk sitt Tesla Motors LeasePlan i Norge. Et par uker før dette igjen spiste jeg marsipankake for å feire at en tredje pioner feirer 50 års jubileum.

Rett før påskestillheten senker seg over landet og mange av dem som fremdeles befinner seg i lavlandet drar til fjells kan det være på sin plass å slakke av på gassen, fokusere litt mindre på rentenoteringer og NIBOR, lene seg tilbake, og reflektere.

Han sverget til det, den legendariske topplederen Kjell Almskog i ABB, å vippe stolen tilbake, tenne sigaren og reflektere. Men det er en digresjon.

Visjoner som fungerer

Det er pionerene som bringer verden fremover, gründerne, minnet jeg meg om under møtet med Teslas toppledelse. De var i Oslo, blant annet for å forsikre oss om at bilselskapet står på finansielt trygge føtter og at det slik sett er økonomisk trygt å kjøpe produktene deres. LeasePlan er Norges største bileier og Norge er Teslas nest største marked, så jeg skjønner at de inviterte seg selv til å komme.

Prisene faller

En manns visjoner er blitt til en av verdens ledende elbilprodusenter. De opprinnelige, Nissan, Ford, Mitsubishi, osv, må skjerpe seg for ikke å bli forbikjørt av Mr. Musk sitt Tesla. Og selvfølgelig har de skjerpet seg. Bilene blir stadig bedre og prisene faller som en stein i dypt vann.

Bedre og billigere

Danske Henrik Fisker, en annen av de nye bilpionerene, grunnla Fisker Automotive i 2007. I motsetning til 100 % elektriske Tesla satset han på plugin-hybrid løsningen. Altså en elbil med en bensinmotor som forlenger rekkevidden når batteriet går tomt. At bilen ser ut som en drøm av en sportsbil er kanskje det minst overraskende ved den når man vet at Fisker har en fortid som designsjef hos både BMW og Aston Martin.

Året før finanskrisen var ikke det økonomisk beste tidspunktet å starte på, og sammen med en god porsjon uflaks har det ført finansene i stå. En lang historie kort. Henrik Fisker har trukket seg fra selskapet og det spekuleres i om de nye eierne snakker kinesisk.

At gründere som Fisker og Musk gjør at vi får bedre og billigere elbiler enn vi ellers ville fått – ikke bare fra dem selv, men også fra alle andre – er jeg ikke et øyeblikk i tvil om.

Drøyt 100 år tilbake i tid laget pioneren Karl Benz den første bensindrevne bilen, mens Henry Ford fant ut at ved å produsere bilen på samlebånd kunne den bli billig nok til at ”alle” kunne kjøpe den. Samme tanke lå bak Volkswagen – folkevognen – noen tiår senere. At det var Ferdinand Porsche som tenkte ut den opprinnelige ”Boblen” er mer kuriøst. Mannens øvrige biler er ikke akkurat for folk flest.

Forandrer industrien

Det er verdt å merke seg at verken Tesla eller Fisker ble til i bilbyen Detroit, eller i tilsvarende industriområder i Tyskland eller Japan. Begge ble startet i California. Det kan tyde på, tenker jeg, at det ikke er bilkunnskap som har vært det avgjørende. Innovasjonsmiljø, venture kapital og mange kloke hoder samlet i og rundt Silicon Valley er kanskje det som har gitt utslaget. T-Ford og VW Boblen var banebrytende biler. De forandret industrien. Kommer de neste virkelig banebrytende bilene fra en av de tradisjonelle bilprodusentene, eller fra et Apple-liknende selskap? iCar?

Årsaken til marsipankakespisingen nevnt i ingressen var ikke påsken, men nederlenderen Anton Goudsmit. Ukjent for de aller fleste vil jeg tro. Igjen var det pionerånden, og tanken om bedre og billigere bilhold som lå bak. I 1963 – for 50 år siden – grunnla han det selskapet vi i dag kjenner som LeasePlan.

For alle som er interessert i biløkonomi har vi lansert bloggen ”Biløkonomen”, hvor vi skriver om emner som gjør det lettere for deg å velge det som er riktig bil for deg – og velge med både hodet og hjertet. Den beste bilen, rimeligst mulig. Der er du velkommen til å klikke ”Følg med”-knappen nederst i høyre hjørne og du vil da få muligheten til å få tilsendt det vi skriver på epost. Informasjon er utvilsomt 2000-tallets aller hardeste valuta.

Alle de nevnte pionerene har hver på sin måte bidratt til å drive bilindustrien fremover – til at vi har fått bedre og billigere biler. Snart kan vi kanskje kjøre elektrisk og trygt opp og ned fra påskefjellet også.

Har du meninger om denne saken? Interessert i hva andre mener? Følg debatten påBiløkonomen.no

Færre biler, mindre kjøring

Peak Car, som er betegnelsen på færre biler pr hode og mindre kjøring, er kommet, skrev tidsskriftet ”The Economist” i fjor høst. I forrige uke åpnet Genève Motor Show og som forventet gjorde verdens bilfabrikanter sitt beste for å fremme sin egen og bilens fortreffelighet og viktighet for samfunnet. Lite minnet om Peak Car.

Om dette var en Titanic-type fest hvor deltakerne nekter å se realitetene om isfjell og synkende skip i øynene, eller om de har begge hendene på rattet og styrer seg selv trygt inn i en ny verden er ikke helt gitt. Isfjellet i denne sammenhengen er i så fall sosiale medier og det dype Atlanterhavet er avløst av et minst like dypt internett.

Det er ikke mye som minner om Peak Car på min daglige halvtimes (hvis jeg er heldig) kjøring til og fra jobben i Oslo. Tvert imot. Køen er lang. Hadde jeg kjørt en halvtime utenfor bilbyen fremfor noen, Detroit, ville jeg sett noe helt annet. Store forstadsområder og fabrikkområder ligge øde. De roper tydelig at bilen har hatt sin storhetstid. Bilen har hatt en enorm påvirkning på samfunnet, men mister nå innflytelse til fordel for internett.

Som jeg har sagt mange ganger tidligere så har vi analytikere i LeasePlan som følger med på ”alt” som skjer innen bil og biløkonomi. Før de dro til Genève Motor Show for å oppdatere seg gjorde en av dem meg oppmerksom på en artikkel i magasinet ”The Economist”. Artikkelen argumenterer overbevisende for at vi er i Peak Car. Det vil si at både det å eie bil og det å kjøre bil blir mindre og mindre populært. I flere tiår har vi hvert år eid flere biler og kjørt flere kilometer enn året før. Nå er det slutt. I alle industrialiserte land. Ikke på grunn av finanskrisen, som tross alt er midlertidig, men på grunn av samfunnsutviklingen.

Demografien

Det er ingen flere pensjonister som kan kjøpe bil og utvide markedet. Nå har de bil alle sammen. De yngre generasjonene vil helst bo i byer, mange av dem, og der klarer de seg gjerne uten bil. Eller leier bil når de trenger det. De tar førerkort når de er 30 år. For en generasjon siden var du treg om du gikk en uke over 18 års dagen uten å ta førerkort. Deretter kjørte du bil. Hver dag. Og de som tar førerkort sent i 20-årene, de kjører 30 % mindre på et år, hvert år resten av livet, enn de som tok førerkort før de rundet 20 år, viser en analyse fra Oxford University.

Drømmene skremmer

Det som kanskje skremmer bilbransjen aller mest er likevel ikke disse tørre tallene. Det er drømmene til den yngre generasjonen. De drømmer ikke lenger om å skaffe seg en bil og å bli ”frie og uavhengige med den”. Frie og uavhengige vil de fortsatt bli, men de bruker nå internett, sosiale medier, iPads og flybilletter til dette. De vil reise jorden rundt, busse nedover Sør-Amerika, eller chatte med venner fra sofaen.

Også vi som er i foreldregenerasjonen har endret oss. Det er relativt passé for mange å stå i innkjørselen og vaske bilen en søndags formiddag. Vi vil ha bil, vi føler oss kanskje til og med avhengige av den, men drømmene våre går mer i retning av en ny 2000-meter i Jotunheimen, eller god vind i seilene ut Drøbak-sundet.

Små biler

Når vi først er oppmerksomme på dette, da ser vi tegnene tydelig også i våre interne data. Statusbilen – drømmebilen – er ikke lenger stor, den har ikke stor motor og den har definitivt ikke store forkrommede felger. Statusbilen anno 2013 er liten, miljøvennlig, effektiv, og full av smarte løsninger og ny teknologi. Det er ikke uten grunn at Mercedes, BMW og Audi alle ser mindre biler som sitt største vekstområde.

Å sette seg i bilen og kjøre ned på snackbaren for å treffe venner er ikke blant drømmene til den yngre generasjonen. I alle fall ikke i byene. Det kan bli bilindustriens mareritt, men bare om de sover i timen. Det vil alltid være et behov for å flytte seg fysisk fra A til B, og  det er langsomme endringer det er snakk om. Vi i LeasePlan og alle andre har god tid til å tilpasse oss.

Det er alltid en plass for den som tilpasser seg.

Har du meninger om denne saken? Interessert i hva andre mener? Følg debatten på Biløkonomen.no